VISUALISATIE


Om het proces van onderzoek tot eindresultaat goed te kunnen vertellen wordt de bronstijd-scene genomen als voorbeeld. Het proces om het verleden te visualiseren begint bij archeologisch onderzoek.

De opgraving Den Haag – Bronovo ziekenhuis (uitgevoerd door gemeente Den Haag) is uitgekozen als referentie voor de bronstijd-scene.

Om de vorm van de boerderij zo exact mogelijk te reconstrueren zijn in de 3D-software allereerst de staanders van de boerderij geplaatst zoals deze zijn aangegeven op de opgravingsplattegrond. Vervolgens is de camera positie en beweging bepaald. De scene is nu klaar voor verdere opvulling.

Links: Bulten, E.E.B. en Y.M. Boonstra, 2013. Bronovo, een Hilversumvindplaats aan zee Gemeente Den Haag. Bronstijd- en ijzertijdbewoning in de Haagse duinen. Den Haag, Haagse oudheidkundige publicaties, 16,
Links: Bulten, E.E.B. en Y.M. Boonstra, 2013. Bronovo, een Hilversumvindplaats aan zee Gemeente Den Haag. Bronstijd- en ijzertijdbewoning in de Haagse duinen. Den Haag, Haagse oudheidkundige publicaties, 16,

3D reconstructie


Allereerst is de boerderij verder afgemaakt door het plaatsen van de andere constructie-elementen: de palen waarop het dak leunde, de muren en de dakconstructie. Het rieten-dak is opgebouwd uit maar liefst 800.000 individuele rietstengels. Deze werden geplaatst door eerst een referentie, een soort mal, van het dak te maken.

Door kleine imperfecties aan de palen, de muren en het dak mee te geven wordt de reconstructie realistischer gemaakt.

Nadat de reconstructie van de boerderij grotendeels staat is het erf verder ingedeeld, zoals de positie van de bomen en de planten. Daarnaast is er ook nog een spieker, ofwel een opslaghuisje, op het erf geplaatst.


kleur en licht


De volgende stap is het toevoegen van belichting en kleuren aan de reconstructie.

Net als bij het 3D-modelleren is ook bij de kleuring (shading) het maken van imperfecties belangrijk.

Nadat de belichting is aangepast is het 3D-werk van deze scene af. De scene kan nu uitberekend worden (render). Dit betekend dat de computer licht- en kleurberekeningen maakt ter productie van een afbeelding. Het bewegende beeld in deze film bestaat uit 25 afbeeldingen per seconde.


nabewerking


De sequentie van afbeeldingen worden nu in post-productie software na-bewerkt. Hierin wordt er niet meer met 3D-objecten gewerkt maar met 2D lagen. Tijdens dit proces wordt er kleur en contrast toegevoegd aan de scene. Daarnaast worden ook andere aanpassingen gedaan, zoals het toevoegen van een lucht, horizonlijn en sneeuwval. Als laatste wordt het tekstvlak en de tekst toegevoegd en geanimeerd.